ιστορία της Αστυπάλαιας
Αστυπάλαια ή Χώρα
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, χτισμένη σε λόφο που εισχωρεί στη θάλασσα σχηματίζοντας δυο όρμους: το λιμάνι – Πέρα Γιαλό- και τον όρμο Λιβάδια. Στην κορυφή δεσπόζει το Κάστρο με τη σκούρα ντόπια πέτρα, από όπου ξεπροβάλλουν οι κατάλευκοι τρούλοι της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Γύρω του κατάλευκα σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα και ξύλινα κάγκελα στα μπαλκόνια. Ανάμεσά τους, εκκλησίες και θολωτά εκκλησάκια. Στον αυχένα του λόφου, οκτώ ανεμόμυλοι, ξεχωριστό στολίδι της Χώρας. Πιο πέρα βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο και λίγο πιο πάνω το Δημαρχείο, από όπου ξεκινούν οι δυο βασικοί δρόμοι που φτάνουν μέχρι το Κάστρο. Ο καθένας οδηγεί σε μια ονομαστή εκκλησία, τη Μονή της Παναγιάς της Πορταϊτισσας προς τη πλευρά του Λιβαδιού και τη Μεγάλη Παναγιά προς την πλευρά του Πέρα Γιαλού.
Βαθύ
Ανάληψη ή Μαλτεζάνα
Γύρω νησάκια
Λιβάδι
Παραδοσιακή κουζίνα
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε από την παραδοσιακή κουζίνα και τα προϊόντα του νησιού:
- Πουγκιά (τυρόπιτα με κοπανιστή και μέλι)
- Γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, σύκο, νεράντζι, περγαμόντο)
- Δίπλες και ξεροτήγανα, ραντιστά (φακές με ψιλοτριμμένο ζυμάρι και ξύδι)
- Ντολμάδες (με αμπελόφυλλα, λάχανο ή κολοκυθοανθούς)
- Λαδοτύρι, μυζήθρα σε καλαθάκι, "Χλωρή" (τυρί)
- Ξυαλίνα (τύπος γιαουρτιού)
- Αστακομακαρονάδα, χταποδοκεφτέδες, ψάρια
- Κατσίκι γεμιστό με ρύζι, συκωταριά ψιλοκομμένη και μπαχαρικά ("λαμπριανός")
- Κιτρονοκούλουρα (με χλωρή και ζαφορά), λαμπρόπιττες και τέλος
- το εκλεκτό μέλι του νησιού με εκπληκτική γεύση και άρωμα από θυμάρι.